auto importeren duitsland

Autoregistratie en autoverzekering na een auto-import

De auto-importsector bloeit in Duitsland door het groeiend aantal autobezitters uit omringende Europese landen zoals Italië, Spanje en Portugal. Een ander voordeel zijn de aanzienlijk lagere kosten van gebruikte en nieuwe auto’s in Duitsland dan in het VK. Dit komt omdat de belastingen in verband met het besturen van een geïmporteerde auto in Duitsland erg laag zijn in vergelijking met de tarieven in het VK. Het behoeft dan ook geen betoog dat veel particulieren en kleine bedrijven op zoek zijn naar manieren om hun droomauto uit Duitsland te importeren. Voordat u dit doet, is het echter belangrijk om ervoor te zorgen dat u over alle benodigde documentatie beschikt om ervoor te zorgen dat u de auto op een vlotte en legale basis kunt invoeren.

Duitsland is lid van de Europese Unie en de wet voor auto-invoer is bijna identiek aan die van de EU. Daarom moet u, voordat u met het importeren van auto’s begint, een invoervergunning aanvragen bij het federale ministerie van Transport. De hoogte van de vergunning is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het automodel, de grootte van de motor en het gewicht, evenals de leeftijd van de auto. Dit is om ervoor te zorgen dat uw voertuig wettelijk bruikbaar is in Duitsland en u niet in een of andere problemen zal krijgen. Voor het importeren van auto’s uit Duitsland is een geldig paspoort, rijbewijs of autoverzekering vereist.

U moet ook een bewijs van registratie en eigendom van uw voertuig overleggen voordat u ermee de landelijke wegen op kunt rijden. Als uw auto is geïmporteerd vóór 2021, dan moeten alle relevante documenten met betrekking tot het automodel, het bouwjaar en het motortype voor uw inspectie beschikbaar zijn. Deze omvatten de voertuighandleiding, garantiekaart, servicegeschiedenis, VIN-rapport, autohandleiding, autoverzekeringsgegevens en registratiegeschiedenis. Al deze documenten zullen echter worden gecontroleerd aan de hand van de originele documenten van de auto voordat u uw auto mee aan boord neemt. Als een van deze documenten ontbreekt of defect is, mag u de auto misschien niet importeren, maar als alles is verantwoord, kunt u aan uw reis beginnen.

Een andere vereiste is dat u een adequate Duitse autoverzekering heeft. U moet een verzekeringsbewijs tonen door een geldig rijbewijs te tonen, evenals het merk en model van uw auto. Dit kunt u meestal doen door een kopie van uw verzekeringspolis of een kopie van het kentekenbewijs van uw auto te tonen. Het is van vitaal belang dat u voldoende autoverzekering aanschaft om alle eventualiteiten te dekken, vooral als uw auto nieuw of niet duur is. Bovendien moet u bewijzen dat u een Duits adres heeft. Dit kunt u doen door het kenteken van uw voertuig of een kopie van uw geboorteakte te tonen.

Ten slotte moet u een kenteken overleggen voor een auto die in Duitsland is geïmporteerd. Als u dit niet doet, kan dit leiden tot sancties of mogelijke diskwalificatie. Als u niet al deze vereisten kunt bewijzen, kunt u misschien nog steeds een auto uit Duitsland kopen, maar u zult waarschijnlijk een premie moeten betalen op de auto-invoerrechten.

Als u van plan bent om met de auto te rijden direct nadat de auto-importprocedure is voltooid, moet u een tijdelijke autoverzekering overwegen. U kunt veel gemoedsrust krijgen door een auto-registratie en een autoverzekering af te sluiten terwijl u wacht op het auto-importproces. Het is echter ook belangrijk om te beseffen dat een tijdelijke autoverzekering geen dekking biedt voor eventuele schade die kan ontstaan tijdens de invoerprocedure zelf. Dergelijke schade omvat schade veroorzaakt door slecht weer, ongevallen en elke vorm van schade die tijdens het rijden optreedt als gevolg van omstandigheden buiten uw macht. Daarom is het essentieel dat u een autoregistratie en autoverzekering aanschaft terwijl u in Duitsland bent, zodat uw auto tegen alle mogelijke situaties kan worden beschermd.

Bezoek voor meer informatie hun website op vanleersum.nl